Abszint


Abszint

Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, főleg fehér ürömből, ánizsból, édesköményből készül, de tartalmaz még citromfűt, méhfűt, izsópot és angyalgyökeret is.

Színe a klorofill jelenlétének köszönhetően smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Vízzel keverve az abszint opálos fehér-zöld színűvé válik.

Ez az italban található illóolajok, főleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatóságával magyarázható, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ezt a színváltozást hívja a szaknyelv Louche-hatásnak.

Abszintot először a svájci Couvet közelében és az ennek a szomszédságában fekvő franciaországi Pontarlier-ben készítették. Állítólag Dr. Pierre Ordinaire találta fel 1792-ben.

Kezdetben orvosságként árulták, ami gyakorlatilag mindenre gyógyír volt, az epilepszián, fejfájáson és a hasgörcsön át egészen a vesekőig.

Egy embert, Major Dubied-et nagyon érdekelte Dr. Ordinaire találmanya, de nem, mint gyógyszer, hanem, mint aperitif. Ezért megvásárolta állítólag Ordinaire eredeti receptjét a Henriod testvérektől a 19. század elején és el is kezdte a sorozatgyártását.

Az abszint fokozatosan eléggé rosszhírűvé vált. Fokozott fogyasztása esetén egy tünetegyüttes lépett fel, melyet röviden abszintizmusnak neveztek. Fő tünetek a függőségen felül nagyfokú ingerlékenység és hallucinációk voltak. A csepp a pohárba Franciaországban egy alkoholista esete volt, aki 1905-ben 2 üveg abszint elfogyasztása után lemészárolta az egész családját. Ennek hatására 1916-ban Franciaországban, 1930-ra pedig már majdnem egész Europában betiltották és az Unio csak 1991-től engedélyezte újra az abszint gyártását.

Az abszint fogyasztása: Egy kanálra tegyünk egy vagy két darab kockacukrot, tartsuk a pohár fölé, és öntsük le abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, gyújtsuk meg és várjunk, míg egy kicsit karamellizálódik. Ezután öntsük le a cukrot vízzel és keverjük el. Álltalában magában fogyasztják, de néhány elvetemült koktélban fellelhető, bár nagyon kis mennyiségben. ilyen a Zöld Tündér, a Sazerac, a Margarita Abszint, és a Bikaszint (vigyázat ez nagyon durva).

Forrás:

bartender.mindenkilapja.hu


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. március 9. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 5,875 Kategória: Italok » Egyéb italok
Előző cikk: A sör, a bor és a pálinka gyógyhatásai Következő cikk: Bailey's


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: