Gundel-palacsinta


Gundel-palacsinta

Hozzávalók:

Palacsinta:

  • 2 tojás,
  • 1 csésze liszt,
  • 1 csésze tej,
  • 1 teáskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1/3 csésze szódavíz,
  • csipetnyi só,
  • 1 csésze napraforgóolaj, a sütéshez

Diótöltelék:

  • 1 csésze tejszín,
  • 4 evőkanál rum,
  • 100 g kristálycukor,
  • 125 g őrölt dió,
  • 125 g durvára darált dió,
  • 50 g mazsola,
  • 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj

Csokoládémártás:

  • 100 g félédes csokoládé,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 evőkanál vaj,
  • 1 csésze tej,
  • 4 evőkanál kristálycukor,
  • 1 teáskanál vaníliás cukor,
  • 2 teáskanál kakaópor, 3 evőkanál rum, 40 g vaj, a pirításhoz, porcukor

Elkészítés:

Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel.

Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát.

Egy kiolajozott kb. 200 mm átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe 1/3 csésze tésztát öntünk, és úgy forgatjuk a sütőt, hogy egyenletesen bevonja a tészta. Körülbelül 20 másodperc sütés után a palacsintát megfordítjuk, és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is. 8 db palacsintát sütünk.

A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra göngyöljük.

A csokoládémártáshoz egy félliteres lábasban a tejjel együtt vízgőzön, gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, kakaóport, vajat, rumot, és vízgőz felett kevergetve 5 percig melegítjük.

Levesszük a tűzről. Ha túl sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.

A palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd belehelyezünk 4 db feltekert töltött palacsintát és mindkét oldalukat világosbarnára pirítjuk közepes lángon. Melegre tesszük a 4 db palacsintát, majd a következő 4 palacsintát pirítjuk meg.

A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel palacsintát.

Ha lángolva akarjuk tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög alakúra hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat leöntjük forró csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral hintjük meg. 6 evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a palacsintákra és az asztalnál meggyújtjuk.

Gundel Károly fiának, Gundel Imrének közlése szerint a klasszikus Gundel palacsintát flambirozás nélkül szokták felszolgálni. Gundel Károly azonban még néhány percre sütőbe tette a palacsintákat tálalás előtt, hogy jól átpuhuljanak.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 14. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,697 Kategória: Receptek » Édességek
Előző cikk: Gesztenyepüré Következő cikk: Gyors csokoládéhab


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: