Egészséges házi kenyér napraforgómaggal


Egészséges házi kenyér napraforgómaggal

Hozzávalók

  • 500 ml forró
  • 4 teáskanál méz
  • 500 ml hideg víz
  • 7 teáskanál száraz élesztő granulátum
  • 400g erős fehér liszt (kenyérsütő liszt)
  • 400g teljes kiőrlésű liszt (kenyérsütő liszt)
  • 3 teáskanál só
  • 250g napraforgómag
  • 4 evőkanál tökmag

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 80 fokra. Két 25x10 centis cipó/kenyérsütő formához lesz elég az alapanyagunk, ezért ezeket zsírozzuk ki vagy helyezzünk bele sütő papírt.

Egy nagy tálban a mézhez adjuk hozzá a forró vizet. Ha elolvadt, akkor a hideg vizet is, majd tegyük bele a száraz élesztőt. 10 perc után habverővel verjük össze az egészet.

Jöhet bele a kétféle liszt, a napraforgómag és a só. Keverjük össze egyenletesen egy nagy kanállal, míg nedves, nagyon laza, egynemű tésztát nem kapunk.

Tegyük bele a tartókba a masszát úgy, hogy egyenletesen és lelapulva legyen a kenyérsütő formában, majd tetejüket 3-4 helyen vagdossuk be- anélkül, hogy mélyen belevágnánk.

Szórjuk meg a tetejét tökmaggal és tegyük a sütőbe.

20 percig süssük 80 fokon, majd még 30-40 percig 210 fokos hőmérsékleten.

Akkor lesz kész a kenyerünk, ha tapintásra kopogós a külseje, a belseje üregesnek hallatszik.

A kenyeret hagyjuk kihűlni, és csak után aszedjük ki a tartókból.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. szeptember 22. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 636 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Édes zabpogácsa Következő cikk: Farmer pizza

Forrás:
www.otletkonyha.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: