Lekváros bukta


Lekváros bukta

Hozzávalók:

a kovászhoz:

  • 1 evőkanál finomliszt,
  • 3 dkg friss élesztő,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 1 dl tej;

a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • kevés tej,
  • 4 dkg vaj vagy margarin,
  • 3 tojás sárgája,
  • csipetnyi só;

a töltelékhez:

  • 30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb);

a tészta tetejére:

  • 10 dkg zsír.

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.

A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 14. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,688 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Legényhódító sütemény Következő cikk: Lekváros tekercs


   







Tetszik 1 és még 1 tag kedveli




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: