Hozzávalók:
a kovászhoz:
- 1 evőkanál finomliszt,
- 3 dkg friss élesztő,
- 1 evőkanál porcukor,
- 1 dl tej;
a tésztához:
- 50 dkg finomliszt,
- 2 evőkanál porcukor,
- kevés tej,
- 4 dkg vaj vagy margarin,
- 3 tojás sárgája,
- csipetnyi só;
a töltelékhez:
- 30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb);
a tészta tetejére:
- 10 dkg zsír.
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.