Hozzávalók
A tésztához:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 3 evőkanál méz
- 1 tojás
- 28 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1/2 cs sütőpor
- 1 mokkás kanál szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliacukor
A csokoládé mázhoz:
- 22 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- 4 evőkanál rum
- 10-12 evőkanál tej
- A forgatáshoz 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A tésztához a vajat kicsit megolvasztjuk, majd a porcukorral, vaníliacukorral a mézzel, tojással és a citromhéjjal jól kikeverjük. A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával elkeverjük, majd a tejjel felváltva, apránként a cukros masszához adjuk. Utána egyenletesen egy kivajazott, belisztezett közepes tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben (180°C) 20-25 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk, majd a porcukorral habosra keverjük. A kakaót, a rumot és tejet hozzá adjuk. Az egészet egy lábosba öntjük, kevergetve, lassan felforraljuk. Kicsit hűlni hagyjuk. Az időközben elkészült tésztát még melegen a képen látható formára szeljük. A még ugyancsak meleg csokoládémázba mártjuk. (Így szívja be a tészta). Végül kókuszreszelékben megforgatjuk. Folpackkal letakarva sokáig eláll.
A szeletelés közben megmaradt széleket, darabokat hígabb, pikáns ízű lekvárral szétkeverem, rumban áztatott mazsolát szórok bele, golyókká formálom, és ha marad csokimáz beleforgatom, vagy kókusszal megszórom. Szépen mutat a szeletek között.