Húsvéti foszlós kalács


Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 3,5 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg simaliszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg cukor és egy csipet só
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dkg mazsola (de lehet mazsolátlan is)

Elkészítés

1 dl langyos tejbe beletesszük a kávéskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen megfuttatjuk. Ha kész, a liszt közepére öntjük és galuska keménységűre gyúrjuk (ez eddig a kovász). Ez után addig pihentetjük, amíg kétszeresére nem dagad. Ha megdagadt, akkor a három tojás sárgáját kikeverjük az 5 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a 2,5 dl (szintén langyos) tejet, a 8 dkg megolvasztott vajat és a csipetnyi sót. Ezt összedolgozzuk a pihentetett kovásszal, és hólyagosra keverjük tésztát.

A tészta tetejét szórjuk meg liszttel, majd újból hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszeresére nőtt, borítsuk ki a deszkára és dolgozzuk bele a mazsolát (amelyet előzőleg langyos vízben áztattunk).

Először formáljunk belőle három cipót, majd hosszúkás hengereket, ez után jöhet a fonás. Tegyük vajjal kikent formába, és ismét takarjuk le, hogy felvehesse a forma alakját, és annak tetejéig dagadhasson. Ekkor kenjük meg tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 40 perc alatt pirosra sül. A formában hagyjuk kihűlni.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 15. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,447 Kategória: Ünnepek » Húsvét
Előző cikk: Húsvéti fonott kalács Következő cikk: Húsvéti karamellás kosárka (videó)


   








Megjegyzések

Páles Éva Judith
csütörtök, 2014. március 27. 19:45
Nagyon Finom és Szép a Húsvéti Foszlós Kalács !



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: