A dietetikus véleménye:
Bár a hüvelyesek általában a zöldségek között magasabb fehérjetartalommal bírnak, egy fehérjeszegényebb diétában feltét nélkül elképzelhető. Rosttartalma is magas, azonban puffadást okozó szénhidrátokat is tartalmaz.
Hozzávalók:
- 30 dkg apró szemű lencse,
- 1 ág halványzeller,
- 1 sárgarépa,
- 1 vöröshagyma,
- 3 evőkanál olaj (lehetőleg olíva),
- 1 fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 zöldségleveskocka
Elkészítése:
A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágva az olajon megfuttatjuk. A zúzott fokhagymával ízesítjük, a leszűrt lencsét belekeverjük. A babérlevelet beleszórjuk, és 6 deci vizet ráöntve, fölforraljuk. A leveskockát belemorzsoljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha a lencse szinte az összes levet beitta.