Újházy-tyúkhúsleves


Újházy-tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 1 kg tyúkhús,
  • 100g kelkáposzta,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • 1 fej hagyma,
  • 10-15 szem bors,
  • kevés sáfrány (csak a színe miatt)
  • 2 gerezd fokhagyma, só,
  • 400g vegyes leveszöldség,
  • 100g gomba,
  • 100g karfiol/spárga,
  • 100g zöldborsó (mélyhűtött),
  • 50g cérnametélt,
  • néhány szál petrezselyem.

Elkészítés:

A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a sáfrányt, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük. Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át főzzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábaskában, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

Érdekesség: ez a szinte egytálétel Újházy Edéről, a századforduló népszerű pesti színészéről kapta a nevét.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2009. október 5. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,474 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Tüdőleves Következő cikk: Vadgomba krémleves


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: