Hozzávalók:
- 1 kg tyúkhús,
- 100g kelkáposzta,
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- 1 fej hagyma,
- 10-15 szem bors,
- kevés sáfrány (csak a színe miatt)
- 2 gerezd fokhagyma, só,
- 400g vegyes leveszöldség,
- 100g gomba,
- 100g karfiol/spárga,
- 100g zöldborsó (mélyhűtött),
- 50g cérnametélt,
- néhány szál petrezselyem.
Elkészítés:
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a sáfrányt, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük. Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át főzzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábaskában, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.
Érdekesség: ez a szinte egytálétel Újházy Edéről, a századforduló népszerű pesti színészéről kapta a nevét.