Nöi szeszély


Nöi szeszély

Hozzávalók:

  • 40 g vaj
  • 40 g kristálycukor
  • 4 tojássárgája
  • 15 g élesztő
  • 180-200 ml langyos tej
  • 300 g liszt
  • csipet só
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Tetejére:

  • sárgabarack lekvár
  • 4 tojásfehérje
  • 200 g kristálycukor

Elkészítés:

100 ml tejet melegítsünk meg, adjunk hozzá egy kiskanál kristálycukrot, majd az élesztőt belemorzsolva futtassuk azt fel.

A vajat keverjük habosra a maradék kristálycukorral, adjuk hozzá a 4 tojás sárgáját, csipet sót, és a felfuttatott élesztőt. Apránként keverjük hozzá a lisztet és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető, sűrű galuska tésztát kapjunk. Hideg vajjal kenjünk ki egy nagyobb méretű tepsit, és kb. 0,5 cm vastagon simítsuk bel a tésztánkat. Langyos helyen 30 percig kelesszük, közben a sütőt kapcsoljuk 200 ºC-ra.

Amikor megkelt a tésztánk, tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük világossárgára, kb. 10 percig. Amíg sül a tésztánk, készítsük el a habot a tetejére. A lehűtött tojásfehérjéket verjük kemény habbá, miközben apránként hozzáadjuk a kristálycukrot.

Ha megsült a tészta, a tetejét kenjük meg baracklekvárral, ezután simítsuk rá a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Tegyük vissza a süteményt a sütőbe, és 150 ºC-on szárítsuk még 25-30 percig. A hab ekkor szép, halvány barna színt kap.

Az elkészült édességet még melegen, nedves késsel vágjuk nagyobb kockákra.

Tippek:

  • A kelt tészta elkészítéséhez langyos hozzávalókat használjunk.
  • Ha nem elég rugalmas a tésztánk, akkor 1-2 evőkanál tejet adjunk még hozzá.
  • Biztosan sikerülni fog a sütemény, ha jó minőségű élesztőt használunk, és ha alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ehhez nyugodtan használjunk kézi robotgépet; sokkal könnyebb, és gyorsabb lesz így a munkánk.
  • A tésztát kanállal simítsuk a tepsibe, lehetőleg minél vékonyabb rétegben, hiszen így is alaposan meg fog kelni.
  • Több tojásfehérjével is készíthetjük, ekkor tojásonként 40-50 g kristálycukrot adjunk hozzá. Minél magasabb a hab, annál finomabb ez a sütemény.
  • Fagyasztott tojásfehérjét is használhatunk a habhoz, hiszen a hűtőben való kiengedés után azzal is ugyanúgy lehet dolgozni, mint a friss tojással.
  • Baracklekvár helyett más lekvárral is megkenhetjük a tésztát.

Szerkesztés dátuma: szombat, 2010. január 30. Szerkesztette: Tölle Rozália
Nézettség: 1,832 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Nejlon szelet Következő cikk: Ördögi csokikrém sóvirággal


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: