egy 25×39 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 18 dkg kristálycukor
- 22,5 dkg vaj
- 6 db tojássárgája
A tepsi kikenéséhez:
- vaj
- liszt
A töltelékhez:
- 8-10 evőkanál baracklekvár
- 25 dkg csokoládé (rumos-kakaós szeletet használtam)
- 20 dkg darát dió
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- fél csomag sütőpor
- 0,5 dl rum
- 3 dl tejföl
- 6 tojásfehérje
- 15 dkg kristálycukor
A tejszínes krémhez:
- 2 csomag tejszín ízű pudingpor
- 5 dl tej
- 12 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
A csokoládémázhoz:
- 20 dkg csokoládé (én 20 dkg joghurtos epres csokival vontam be)
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sütőporral és a cukorral összeforgatjuk, a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával összedolgozzuk. Ragacsos massza lesz belőle, amit egyenletesen kikent, belisztezett tepsibe nyomkodunk. A baracklekvárral megkenjük.
A töltelékhez való csokoládét lereszeljük. A dióval, a darált keksszel, a kakaóval, a pudingporral és a sütőporral összeforgatjuk. A rummal és a tejföllel összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként hozzáadjuk a cukrot. Óvatosan beleforgatjuk a csokoládés-diós-kekszes masszába. A lekvárra simítjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon 30-35 percig megsütjük.
A tejszínes krémhez a tejszín ízű pudingport 2 dl tejjel simára keverjük, majd a cukrokkal és a többi tejjel felfőzzük. A vajat kihabosítjuk, és a kihűlt tejszínes krémhez keverjük. A kihűlt tésztára kenjük.
Díszíthetjük csokiforgáccsal vagy csokimázzal. Én 20 dkg joghurtos-epres csokit 2 evőkanál olajjal gőz felett felolvasztottam, és a tetejére simítottam. Nagyon finom süti.
Megjegyzés:
Az eredeti recept szerint darált keksz nincs benne, hanem 30 dkg darált dió. Én keksszel kevertem, mert csak 20 dkg tört dióm volt.