Hungarikumok

 

Hungarikumok

   

Új rovott csúcs - Csongrád és Miskolc
Történelmi hagyaték »
  Csongrád megye névadó településén ma avatják az első rovásos helynévtáblát. Az ünnepséget a Magyarok Szövetsége és a Rovás Alapítvány szervezi.. Frissítve: filmes beszámoló az avatásról.     Csongrádi rovásos helynévtábla avatás résztvevői (2011.03.26)   Kisalfold.
A Dunakanyar és Visegrád  (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Duna Esztergom és Budapest között, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között szeszélyes kanyart ír le. Ez a terület Magyarország egyik legszebb tája: a meredek partokat zöld erdőség borítja, itt emelkedik ki a kék víztükörből a Szentendrei sziget, valamint olyan költői szépségű történelmi települések övezik, mint Visegrád, Esztergom, Szentendre.
A kétszáz éves szellemkastély – Pártosfalva
Épített örökségünk »
Hajner Gyula legújabb cikke a Pártosfalvi szellemkastélyról szól, Zslebics Gyula és Szabó Anikó képeivel.   A magyar-szlovén határ közvetlen közelében lévő falutól délre fekvő parkban áll a Matzenauer család neoklasszicista kastélya. A 19. század elején a Batthyány család építtette olasz mesterekkel. Jelük, az oroszlán még ma is látható az ablakok sarkaiban.
Az elhagyatott Heim Pál Megyei Gyermekkórház – Magyarország
Épített örökségünk »
"Épült, az örök emberszeretet nevében, az 1901 évi VIII. törvényczikk rendelkezéséből."– áll a lépcsőház falában lévő emléktáblán.Az eredetileg gyermekmenhelyként funkcionáló, közel száz évig működő létesítmény túlélt két világháborút is. Emberek tízezrei köszönhetik életüket vigyázó falainak.
Budai vár (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Budai vár, a várnegyed 1987 óta a világörökség része: páratlan látványával, évszázados történelmi és műemlékeivel országunk egyik büszkesége. A Várhegy, amelyre épült, több kilométeres barlang- és pincerendszert rejt, búvóhelyek, raktárak nyomaival.
Budapesti gyógyfürdők  (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Budapest egyike annak a néhány szerencsés fővárosnak, amelynek rendkivül értékes gyógyvize van: területén több mint száz természetes hőforrás fakad. Ezek különleges összetételű vizét ma tíz gyógyfürdő hasznosítja, többsége történelmi és műemlék, valamint turisztikai látnivaló is egyben.
Debreceni református templom  (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Magyarország legnagyobb református temploma a "kálvinista Rómának" is nevezett cívis város, Debrecen belvárosában áll. A Rómával való összehasonlítás korántsem túlzó: Debrecen városában már a XV. században megerősödött a felvilágosult polgári réteg, így a kálvini tanok termékeny táptalajra hullottak, és a XVI. század közepére a város teljes lakossága áttért református hitre.
Dicső múltról mesélő délvidéki kastélyok
Épített örökségünk »
Tucatjával vannak pusztulásra ítélt kastélyok a Délvidéken. A trianoni területrablás után szinte kivétel nélkül államosították őket, egy részüket lerombolták, napjainkban pedig a megoldatlan magánosítás hátráltatja a restaurációt.
Dohány utcai zsinagóga (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Európa legnagyobb zsinagógája Budapest egykori zsidónegyedében áll. A historizmus képviselőjeként számon tartott Ludwig Förster osztrák építész (az ő nevéhez fűződik a bécsi nagyzsinagóga is) egy mór stílusú épületet tervezett, amelynek belső terét a Vigadó építésze, Feszi Frigyes vetette papírra. Az építkezés 1854-ben kezdõdött meg, a zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859.
Egri vár (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
2005-ben a Nagy Könyv címen meghírdetett versenygésen Magyarország kedvenc könyvévé elsöprő többséggel Gárdonyi Géza Egri csillagok művét választották. Nem csoda, ez az a regény, melyet minden betüvetésben jártas magyar ember elolvasott.

980 cikk | 2 / 98 oldal