Magyar konyha - Gyógynövények - Fűszernövények

   

Fahéj
Emésztésserkentõ, étvágyjavító, gyomorerõsítõ, idegerõsítõ. Belsõ vérzésnél is adják. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belõle. Tejben fõzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képzõdése és hasmenés ellen használ.
Fehér mustármag
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza. Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
Izsóp
A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelõ penészgomba tenyészik) gyûjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába. Felhasználható: zöldséglevesben, bablevesben, fõzelékben, zöldségsalátákban, öntetekben. Gyógyhatása: Nátha ellen gõzét belélegezve igen gyors hatású háziszer.
Kakukkfű
Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erõsítõ, frissítõ hatása miatt ételeket, italokat fûszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.
Kapor
Már az ókorban fogyasztották, felfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele. Felhasználható: a levele tavaszi levesekben, paradicsom-, sajt, spárga-, bablevesben, tök-, sárgarépa, zöldborsófõzelékekben, kapor- és paradicsommártásban, zöldsalátákban, fûszeres vaj-ban, magja kenyérben, kaporecet készítésénél, virágja kovászos uborka ízesítéséhez.
Kömény
Magja étvágygerjesztõ, gyomorerõsítõ, szélhajtó. Teának, levesnek fõzhetjük. Köményolaj - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsõleg segít. Külsõleg bõrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.
Luxusízesítő a konyhában - A szarvasgomba
Fűszernek kell tekintenünk, hiszen nagyon kevés mennyiség is elég belőle, hogy íze meghatározó legyen. Kilónkénti ára fajtától függően 10 ezertől egészen 500 ezer forintig terjed. Hazánkban évi ötszáz kilót értékesítenek belőle. Ma igazi luxuscikknek számít az egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtó szarvasgomba.
Majoránna
Neve görög eredetû, jelentése "öröm a hegyekbõl." Az ókorban a boldogság szimbóluma volt. Felhasználható: levesek elkészítésénél (krumpli, gomba, paradicsom), fõzelékeknél (kelkáposz-ta, bab, paradicsom), pástétomok. Gyógyhatása: Étvágygerjesztõ, szélhajtó, gyomorerõsítõ, nyugtató hatású. Magas vérnyo-másúak óvatosan használják. A májmûködést serkenti, a bélmûködést szabályozza.
Metélõhagyma (snidling)
A régi Kínában már négyezer éve ismert, mindenféle mérgezés ellenszerének hitték, használták vérzéscsillapítónak is. Kínai neve: "Ékszer a zöldségek között". Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja, ennek köszönhetõ gyógyhatása is, amely baktériumölõ hatásán alapul. Felhasználható: apróra vágva nyersen.
Oregano, másnéven szurokfű
Az oregánó - azaz a SZUROKFŰ!!! Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.

26 cikk | 2 / 3 oldal