Magyar konyha - Hagyományok - Szüret

   

Szőlős vöröskáposzta-saláta
Hozzávalók: 1 kg vöröskáposzta, só, 4-6 evőkanál borecet, 4-6 evőkanál olaj, 1 kávéskanál köményaroma, 1 evőkanál cukor, 10 dkg szőlő Elkészítése: A külső leveleitől megtisztítjuk a káposztafejeket, megmosuk, kettévágjuk, kiveszük a torzsáját, és vékonyra gyaluljuk. Besózuk, és kb. 8-10 percig kézzel gyúrjuk, hogy könnyebben megpuhuljon. A sóban kb.
Szőlősaláta
Hozzávalók 4 személyre: 400 g fehér szőlő (nem baj ha nem mézédes), 50 g dióbél, 0,3 dl sherry, 1 db limet leve, 20 g porcukor, késhegynyi só, pár csepp dióolaj, ha nincs jó helyette a diólikőr, 10-15 szem piros bors Elkészítése: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk.
Szőlősgazda palacsintája
Hozzávalók: 8 db édes palacsinta 3-4 fürt édes fehér szőlő /lehet vegyes is/ 3-4 kocka étcsokoládé 0,5-1 dl frissen préselt szőlőlé 1 evőkanál vaj 2-3 evőkanál cukor 2 evőkanál mazsola Elkészítés: A szőlőt leszemezzük, megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket kettőbe vágjuk, a magokat kiszedjük. A mazsolát megmossuk, áztatjuk, lecsöpögtetjük.
Szüreti desszert
Hozzávalók (4 személyre): 4 közepes fürt csemegeszőlő, 500 g kristálycukor, 1 liter rizlingmust 4 dl-re beforralva, 8 évőkanál kukoricadara, 3 evőkanál kukoricaolaj, natúr must csemegeszőlőből, 1,5 l jeges citromos víz Elkészítése: A kristálycukrot aranysárgára karamellizáljuk, a szőlőfürtöket előbb megmártjuk, a forró, folyékony karamellben, majd nagyon gyors mozdu...
Szüreti káposzta
Nyírségi recept Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, 1 fej káposzta, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, fél liter must vagy újbor, 2 fürt szőlő, 1 csomag kapor, tejföl. Elkészítése: Kevés olajon a fél karikákra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, sóval, borssal fűszerezzük, majd ha barnára pirult, meglocsoljuk musttal.
Szüreti káposztás csülkös bableves recept (videó)
Szüreti káposztás egytál
Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb 1 fej fehér káposzta 1 fej hagyma 2 evőkanál olaj 5 dl újbor 2 fürt szőlő 1 csokor kapor 1 kis pohár tejföl  Elkészítés: A félkarikára szeletelt hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, és sóval, borssal fűszerezzük. Ha barnára pirult, meglocsoljuk a bor egy részével.
Szüreti kolbászleves
Hozzávalók: 30 dkg füstölt házikolbász, 1 dl száraz vörös bor, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller és 15 dkg karalábé, 25 dkg kelbimbó, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, 4 db tojás, olaj, 10dkg gomba. Elkészítése: A zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk.
Szüreti mediterrán töltött pulyka
Hozzávalók: 1 kisebb (növendék) pulyka, 1 citrom, 1 narancs, 1 fürt szőlő, 6 evőkanál olívaolaj, só, bors. A töltelékhez: 2 szép alma, 1 körte, 15 dkg dió, 2-3 darab csirkemáj, 1-2 evőkanál méz, diónyi vaj, só, bors. Elkészítése: Hámozzuk meg a körtét és az almát, szedjük ki a magházát, és kockázzuk fel.
Szüreti mustos kacsa
Hozzávalók: 2,5 kg pecsenyekacsa, 8 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl must, 3 cl étolaj, 30 dkg szőlő, 12 dkg dióbél, törött bors, só, 1 dl narancsszörp Elkészítése: A kacsát kívül-belül megsózzuk és bedörzsöljük törött borssal. Egy lábasban vajat hevítünk, a kacsát beletéve, mindegyik oldalára átfordítva elősütjük.

52 cikk | 4 / 6 oldal