Magyar konyha

   

Koncz király és Cibere vajda
» Farsang
Koncz király és Cibere vajda Koncz király és Cibere vajda egy Európa szerte elterjedt szokás, dramatikus játék. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Konc király pedig a húsos, zsíros ételeket. Vízkeresztkor és húshagyókedden megküzdöttek egymással, első esetben Konc király, másodízben Cibere vajda nyerte a párviadalt.
Konyakos kacsasült
» Farsang
Hozzávalók: egy pecsenyekacsa, egy fej vöröshagyma, 8 dkg császárszalonna, 5 dkg liszt, 2 dl vörösbor, 5 cl konyak, 12 dkg kacsamáj, 4 dkg vaj, 1 dl olaj, egy csokor petrezselyem, 2 babérlevél, kakukkfű, só A kacsa aprólékát, a negyedekre vágott hagymát és a kockákra vágott császárszalonnát kevés olajban megpirítjuk.
Roston sült kacsamell
» Farsang
Hozzávalók: 4 személyre 600 g kicsontozott kacsamell,  1 gerezd fokhagyma,  bors,  őrölt gyömbér,  125 ml sherry,  6 evőkanál szójaszósz,  1 kis ananász, vagy ananász konzerv szelet,  1 fej vöröshagyma,  1 db sárgarépa,  1 szál póréhagyma,  2 evőkanál olaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 4 evőkanál ecet,  250 ml húsleves,  só,  125 ml ananászlé.
Savanyú becsinált leves
» Farsang
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, ecet és só A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 l vízzel.
Sonkás kifli
» Farsang
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg sonka, 5 dkg vaj, pirospaprika, só A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, vajjal és pirospaprikával gyúrjuk össze.
Sonkás pogácsa
» Farsang
Hozzávalók kb.60 db-hoz: 100 ml tej,  25 g élesztő,  500 g liszt,  250 g vaj vagy margarin,  só,  őrölt bors,  3 gerezd zúzott fokhagyma,  150 g túró,  1 db tojássárgája,  60 ml tejföl,  250 g füstölt főtt sonka. 1 db tojás a kenéshez,  és liszt a nyújtáshoz. Elkészítés: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Tojás nélküli mini fánk
» Farsang
Könnyen elkészíthető kis csemege hirtelen jött vendégeknek, vagy valami újdonságra vágyó uzsonnafalóknak. Hozzávalók (4 főre): 20 dkg liszt 3 evőkanál cukor 1 cs vaníliás cukor ½ cs sütőpor 2 dl tej 2 dl olaj a sütéshez Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a cukrokkal.
Túrófánk
» Farsang
Kiváló farsangi különlegesség! A klasszikus fánkok között mindenképp érdemes kipróbálni a túrófánkot is, biztosan hamar megkedveli! Fűszerezett porcukorba forgatva igazi különlegességek lehetnek ezek a gömböcök! Cukrozás nélkül, áfonyalekvárral vadételek kiváló köreteként is fogyaszthatjuk! Elkészítési idő: kb 25 perc Hozzávalók (0.
Túrókarika
» Farsang
A fánkok és fánkszerű tészták sok-sok változata közül ez a túrókarika nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdők is bátran kipróbálhatják. Hozzávalók (4 főre): 25 dkg félzsíros tehéntúró 25 dkg liszt 4 db tojássárgája 2 dkg élesztő 1/2 dl tej 3 tk cukor 1 csipet só 6 dkg vaj Sütéshez: 1/2 l olaj Elkészítés: A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót.
Zsúrszendvics
» Farsang
Hozzávalók (4 főre): 1/2 kiló kenyér 10 dkg vaj 2 tojás 15 dkg sonka 2 db csemege uborka só citromlé frissen őrölt bors Elkészítés: Olyan kenyeret veszünk, amelynek aránylag egyenletes a keresztmetszete, én a piacomon Láng Edit paradicsomos kenyerét veszem (a recept egyébként a zsúrkenyérre készült, azt sem tudom, kapható-e még).

1841 cikk | 27 / 185 oldal