Koncz király és Cibere vajda
Koncz király és Cibere vajda egy Európa szerte elterjedt szokás, dramatikus játék. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Konc király pedig a húsos, zsíros ételeket. Vízkeresztkor és húshagyókedden megküzdöttek egymással, első esetben Konc király, másodízben Cibere vajda nyerte a párviadalt.
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús,
10-10 dkg sárga- és fehérrépa,
5 dkg zeller,
5 dkg karalábé,
egy csokor petrezselyem,
2 tojássárgája,
2 dl tejföl,
1-2 evőkanál olaj,
ecet és só
A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 l vízzel.
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
10 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 tojás,
1 dl tejföl,
15 dkg sonka,
5 dkg vaj,
pirospaprika,
só
A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, vajjal és pirospaprikával gyúrjuk össze.
Hozzávalók kb.60 db-hoz:
100 ml tej,
25 g élesztő,
500 g liszt,
250 g vaj vagy margarin,
só,
őrölt bors,
3 gerezd zúzott fokhagyma,
150 g túró,
1 db tojássárgája,
60 ml tejföl,
250 g füstölt főtt sonka.
1 db tojás a kenéshez,
és liszt a nyújtáshoz.
Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Könnyen elkészíthető kis csemege hirtelen jött vendégeknek, vagy valami újdonságra vágyó uzsonnafalóknak.
Hozzávalók (4 főre):
20 dkg liszt
3 evőkanál cukor
1 cs vaníliás cukor
½ cs sütőpor
2 dl tej
2 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a cukrokkal.
Kiváló farsangi különlegesség! A klasszikus fánkok között mindenképp érdemes kipróbálni a túrófánkot is, biztosan hamar megkedveli! Fűszerezett porcukorba forgatva igazi különlegességek lehetnek ezek a gömböcök!
Cukrozás nélkül, áfonyalekvárral vadételek kiváló köreteként is fogyaszthatjuk!
Elkészítési idő: kb 25 perc
Hozzávalók (0.
A fánkok és fánkszerű tészták sok-sok változata közül ez a túrókarika nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdők is bátran kipróbálhatják.
Hozzávalók (4 főre):
25 dkg félzsíros tehéntúró
25 dkg liszt
4 db tojássárgája
2 dkg élesztő
1/2 dl tej
3 tk cukor
1 csipet só
6 dkg vaj
Sütéshez:
1/2 l olaj
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót.
Hozzávalók (4 főre):
1/2 kiló kenyér
10 dkg vaj
2 tojás
15 dkg sonka
2 db csemege uborka
só
citromlé
frissen őrölt bors
Elkészítés:
Olyan kenyeret veszünk, amelynek aránylag egyenletes a keresztmetszete, én a piacomon Láng Edit paradicsomos kenyerét veszem (a recept egyébként a zsúrkenyérre készült, azt sem tudom, kapható-e még).