30 X 15 cm darabokra vágott (2-3 cm vastagra kialakított) szalonnát besózzuk, és 6 napra sózóedénybe tesszük. A harmadik napon a darabokat átforgatjuk úgy, hogy az alsók felülre, a felsők pedig alulra kerülnek. A hat nap lejártával - tehát innentől számítva 3 nap múlva - a szalonnákat lemossuk, átfúrjuk, felmadzagozzuk, és kb 80 C fokos vízben abáljuk.
A húsos hasszalonnát vékonyítjuk, alakítjuk, majd 6 napig sózva tartjuk, közben 2 naponként átforgatjuk. Ezután paprikából és vízből készített habarccsal bedörzsöljük, majd 3 napig füstöljük.(Füstölést az erre kialakított speciális füstölőkben végezzük. A nagy városok külvárosi részin, ill. a környező településeken is végeztethetünk füstöltetést).
A vesepecsenyének a vastagabb részét szépen letisztítjuk, besózva 24 órára hidegre tesszük, mikor használni akarjuk, egy egész tojást villával felverünk, és a pecsenyét vele bekenjük, azután egy vereshagymát nagyon apróra vágunk, fél marék apróra vágott zöld petrezselymet, egy kiflinek átszitált morzsáját jól összevegyítjük és a húsnak minden oldalát vele bedörzsöljük, ekkor for...
Egy púpos evőkanálnyi zsíron felteszünk személyenként 1-1 marék savanyú káposztát kb. fél óráig fedő alatt párolni. Időközönként kavargatjuk.Közben a sertéshúst, mely tartalmazzon kövér és színhúst egyaránt, felvágjuk közepes nagyságúakra. Külön edényben, forró zsíron kb.10 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Akkor jó, ha a bors ízét jól érezzük.
3 kiló hurkához 45 deka lépet, 75 deka szívet, 1,20 kiló tüdőt, 40 deka tokát, 10 deka bőrkét és 10 deka rizst használunk.
A belső részeket, a bőrkét és a tokát megabáljuk, és közepes lyukbőségű tárcsán ledaráljuk.
Sertés oldalast megfelelő nagyságúakra daraboljuk, megmossuk. Ízesítjük sóval és köménymaggal, egész fej fokhagymával, egész fej cikkekre darabolt vöröshagymával.
Zsirt teszünk a tepsi aljára és pici vizet is öntünk hozzá. Beletesszük a fűszerezett oldalast a zöldségekkel és a sütőbe helyezzük.
Mikor a zsír már megolvadt meglocsoljuk az oldalas darabokat.
Zsíros és színhúst egyaránt válogatunk a sütéshez, kb. 2 kg-ot.
5-6 cm-es darabokra, kockákra vágjuk. Tepsibe tesszük, aljára kb.1 dl víz, és 1/4 kg zsír kerül, majd. Sütőben közepes lángon sütjük.
Mikor már félig megsült sózzuk, és gazdagon megszórjuk fokhagymagerezdekkel (legalább egy egész fej) és készre sütjük.
6 tojást elkeverünk 1 liter tejben, sóval és borssal ízesítjük és hozzáadunk 3 evőkanál apróra vágott, tejben áztatott kenyérbelet, 2 evőkanál főtt rizst, kevés párolt almát, párolt hagymát, egy kevés tört szegfűborsot, s az egészet ledaráljuk.
A májat kevés kiáztatott fodorhájjal, vagy lágy szalonnával megfőzzük, majd ledaráljuk.