Magyar konyha

   

Orja leves
» Disznótor
Orja - a karaj kifejtett csontja. 1 kg orját megmosunk, nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítunk 3 szál sárgarépát, 2 petrezselyem gyökeret, 1 zellergumót, 1 karalábét, 1 vöröshagymát, paradicsomot és zöldpaprikát, 1 cikk kelkáposztát, megmossuk és daraboljuk. 2 liter hideg vízzel feltesszük főzni. A megtisztított hagymába szúrjunk szegfűszeg (3 szem) szemeket, úgy tegyük a lébe.
Paprikás kolbász
» Disznótor
Ehhez lehetőleg sovány lapockahúst, felsált vagy tarjafelületet használjunk. 2 kiló húshoz 1,30 kiló kemény szalonnát teszünk, és durva (8-as) tárcsán átdaráljuk. 7 deka sóval, 1 deka törött borssal, 1 deka fokhagymával és 2 deka édes paprikával ízesítjük. A fűszerrel összekevert darálékot faedényben egy napon át pihentetjük, majd kicsi párokra szakaszolva bélbe töltjük.
Paprikás szalonna
» Disznótor
30 X 15 cm darabokra vágott (2-3 cm vastagra kialakított) szalonnát besózzuk, és 6 napra sózóedénybe tesszük. A harmadik napon a darabokat átforgatjuk úgy, hogy az alsók felülre, a felsők pedig alulra kerülnek. A hat nap lejártával - tehát innentől számítva 3 nap múlva - a szalonnákat lemossuk, átfúrjuk, felmadzagozzuk, és kb 80 C fokos vízben abáljuk.
Paprikázott füstölt has
» Disznótor
A húsos hasszalonnát vékonyítjuk, alakítjuk, majd 6 napig sózva tartjuk, közben 2 naponként átforgatjuk. Ezután paprikából és vízből készített habarccsal bedörzsöljük, majd 3 napig füstöljük.(Füstölést az erre kialakított speciális füstölőkben végezzük. A nagy városok külvárosi részin, ill. a környező településeken is végeztethetünk füstöltetést).
Párolt vesepecsenye
» Disznótor
A vesepecsenyének a vastagabb részét szépen letisztítjuk, besózva 24 órára hidegre tesszük, mikor használni akarjuk, egy egész tojást villával felverünk, és a pecsenyét vele bekenjük, azután egy vereshagymát nagyon apróra vágunk, fél marék apróra vágott zöld petrezselymet, egy kiflinek átszitált morzsáját jól összevegyítjük és a húsnak minden oldalát vele bedörzsöljük, ekkor for...
Rakott savanyú káposzta
» Disznótor
Egy púpos evőkanálnyi zsíron felteszünk személyenként 1-1 marék savanyú káposztát kb. fél óráig fedő alatt párolni. Időközönként kavargatjuk.Közben a sertéshúst, mely tartalmazzon kövér és színhúst egyaránt, felvágjuk közepes nagyságúakra. Külön edényben, forró zsíron kb.10 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Akkor jó, ha a bors ízét jól érezzük.
Rizses hurka
» Disznótor
3 kiló hurkához 45 deka lépet, 75 deka szívet, 1,20 kiló tüdőt, 40 deka tokát, 10 deka bőrkét és 10 deka rizst használunk. A belső részeket, a bőrkét és a tokát megabáljuk, és közepes lyukbőségű tárcsán ledaráljuk.
Sült oldalas párolt káposztával
» Disznótor
Sertés oldalast megfelelő nagyságúakra daraboljuk, megmossuk. Ízesítjük sóval és köménymaggal, egész fej fokhagymával, egész fej cikkekre darabolt vöröshagymával. Zsirt teszünk a tepsi aljára és pici vizet is öntünk hozzá. Beletesszük a fűszerezett oldalast a zöldségekkel és a sütőbe helyezzük. Mikor a zsír már megolvadt meglocsoljuk az oldalas darabokat.
Sült pecsenye
» Disznótor
Zsíros és színhúst egyaránt válogatunk a sütéshez, kb. 2 kg-ot. 5-6 cm-es darabokra, kockákra vágjuk. Tepsibe tesszük, aljára kb.1 dl víz, és 1/4 kg zsír kerül, majd. Sütőben közepes lángon sütjük. Mikor már félig megsült sózzuk, és gazdagon megszórjuk fokhagymagerezdekkel (legalább egy egész fej) és készre sütjük.
Tejes májas
» Disznótor
6 tojást elkeverünk 1 liter tejben, sóval és borssal ízesítjük és hozzáadunk 3 evőkanál apróra vágott, tejben áztatott kenyérbelet, 2 evőkanál főtt rizst, kevés párolt almát, párolt hagymát, egy kevés tört szegfűborsot, s az egészet ledaráljuk. A májat kevés kiáztatott fodorhájjal, vagy lágy szalonnával megfőzzük, majd ledaráljuk.

1841 cikk | 24 / 185 oldal