3 kilogramm májashoz 60 deka sertésmájat, 35 deka vesét, 60 dkg szalonnát, 90 deka nyakhúst és 35 deka fejhúst használunk.
A májat megabáljuk, és a szintén abált szalonnával együtt finomra daráljuk.
A vesét, a nyakhúst, a fejhúst együtt megfőzzük és ezt is finomra daráljuk.
Figyeljünk oda az elkészítésénél.
Az olvasztás módja dönti el a zsír izét, tartósságát.
készítés:
A szalonnát tisztítsuk meg a bőrkétől, hústól, és 2-3 cm hosszú, 1-2 cm széles darabokra vágjuk. Igyekezzünk egyforma nagyságúra vágni mindet (különben az apróbb tepertő megég)! A kockákat megfelelő nagyságú hibátlan edénybe tesszük, az edény aljára tejet öntünk, kb.
Legfinomabb ha vegyes húsokból készítjük (zsíros hús, színhús és köröm).
Zsíron megfonnyasztunk 2 fej vöröshagymát, és beletesszük a húsokat. Megszórjuk édes paprikával, felöntjük kb. kétszer annyi vízzel.
Amikor már félig megfőtt, hozzáadjuk a vágott savanyú káposztát. Ha szükséges, most sózzuk. Együtt készre főzzük.
Ne legyen leveses az állaga!
A tüdőt, szívet és a lépet megfőzzük, a hártyákat leszedjük és a tüdőt a hörgőkről letépjük majd ledaráljuk. Egy darab kiáztatott fodorhájat megabálunk, amikor kihűlt ezt is ledaráljuk, és egy kevés zsíros lével a tüdőhöz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd belekeverünk 1 apróra vágott és megpárolt hagymát, egy csészényi főtt rizst, egy kevés nyers reszelt hagymát.
A megabált és hártyájától megtisztított 2-3 disznóvelőt áttörjük. 1,5 kiló finomra darált sovány disznóhúst összekeverünk 1 fej apróra vágott, megpárolt hagymával, 0,5 kilónyi, kis kockákra vágott főtt szalonnával, sóval, borssal, kevés majorannával és szegfűszeggel ízesítjük és velővel együtt jól eldolgozzuk. A keveréket bélbe töltjük, majd a hurkákat kb. 20 percig abáljuk.
Aki tud juh- vagy báránybelet szerezni az bármikor igen ízletes házi virslit készíthet.
1 kiló, inaktól és hártyáktól megtisztított sovány és kövér (tehát vegyes) sertéshúst 2-es lyukú rostán át kétszer ledarálunk és jól összedagasztjuk. Ekkor 2,5 deka sót és ugyanannyi édes paprikaport keverünk hozzá, kevés borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A rokoni összejövetelek közül a legszomorúbb a haláleset, a temetés volt. Régen (de még a közelmúltban is) a halottat a háznál ravatalozták föl, ezért segítséget kellett hívni a halott felravatalozásához, a sírgödör megásásához, valamint a halott temetőbe viteléhez.
Hozzávalók:
200 g szárazbab,
100 g sárgarépa,
50 g petrezselyemgyökér,
80 g vöröshagyma,
100 g burgonya,
só, fokhagyma, fűszerpaprika
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott babot néhány óráig vízben áztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszú csíkokra, a meghámozott burgonyát félbevágjuk.
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.
Hozzávalók(3 főre):
1 nagyobb alma (savanykás)
10 dkg liszt
1/2 kk sütőpor
1 kisebb tojás
kb. 1 dl szénsavas ásványvíz
1/2 kk őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
csipet só
sütéshez
olaj
Tálaláshoz
porcukor
Elkészítés:
A tésztához valókat, az alma kivltelével, kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük.