Magyar konyha

   

Temesi májas
» Disznótor
3 kilogramm májashoz 60 deka sertésmájat, 35 deka vesét, 60 dkg szalonnát, 90 deka nyakhúst és 35 deka fejhúst használunk. A májat megabáljuk, és a szintén abált szalonnával együtt finomra daráljuk. A vesét, a nyakhúst, a fejhúst együtt megfőzzük és ezt is finomra daráljuk.
Tepertő
» Disznótor
Figyeljünk oda az elkészítésénél. Az olvasztás módja dönti el a zsír izét, tartósságát. készítés: A szalonnát tisztítsuk meg a bőrkétől, hústól, és 2-3 cm hosszú, 1-2 cm széles darabokra vágjuk. Igyekezzünk egyforma nagyságúra vágni mindet (különben az apróbb tepertő megég)! A kockákat megfelelő nagyságú hibátlan edénybe tesszük, az edény aljára tejet öntünk, kb.
Toros káposzta
» Disznótor
Legfinomabb ha vegyes húsokból készítjük (zsíros hús, színhús és köröm). Zsíron megfonnyasztunk 2 fej vöröshagymát, és beletesszük a húsokat. Megszórjuk édes paprikával, felöntjük kb. kétszer annyi vízzel. Amikor már félig megfőtt, hozzáadjuk a vágott savanyú káposztát. Ha szükséges, most sózzuk. Együtt készre főzzük. Ne legyen leveses az állaga!
Tüdős hurka
» Disznótor
A tüdőt, szívet és a lépet megfőzzük, a hártyákat leszedjük és a tüdőt a hörgőkről letépjük majd ledaráljuk. Egy darab kiáztatott fodorhájat megabálunk, amikor kihűlt ezt is ledaráljuk, és egy kevés zsíros lével a tüdőhöz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd belekeverünk 1 apróra vágott és megpárolt hagymát, egy csészényi főtt rizst, egy kevés nyers reszelt hagymát.
Velős hurka
» Disznótor
A megabált és hártyájától megtisztított 2-3 disznóvelőt áttörjük. 1,5 kiló finomra darált sovány disznóhúst összekeverünk 1 fej apróra vágott, megpárolt hagymával, 0,5 kilónyi, kis kockákra vágott főtt szalonnával, sóval, borssal, kevés majorannával és szegfűszeggel ízesítjük és velővel együtt jól eldolgozzuk. A keveréket bélbe töltjük, majd a hurkákat kb. 20 percig abáljuk.
Virsli
» Disznótor
Aki tud juh- vagy báránybelet szerezni az bármikor igen ízletes házi virslit készíthet. 1 kiló, inaktól és hártyáktól megtisztított sovány és kövér (tehát vegyes) sertéshúst 2-es lyukú rostán át kétszer ledarálunk és jól összedagasztjuk. Ekkor 2,5 deka sót és ugyanannyi édes paprikaport keverünk hozzá, kevés borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A halotti tor
» Halotti tor
A rokoni összejövetelek közül a legszomorúbb a haláleset, a temetés volt. Régen (de még a közelmúltban is) a halottat a háznál ravatalozták föl, ezért segítséget kellett hívni a halott felravatalozásához, a sírgödör megásásához, valamint a halott temetőbe viteléhez.
Böjti bableves
» Böjt
Hozzávalók: 200 g szárazbab, 100 g sárgarépa, 50 g petrezselyemgyökér, 80 g vöröshagyma, 100 g burgonya, só, fokhagyma, fűszerpaprika Elkészítés: A megtisztított, megmosott babot néhány óráig vízben áztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszú csíkokra, a meghámozott burgonyát félbevágjuk.
A farsang (videó)
» Farsang
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.
Almás puffancs
» Farsang
Hozzávalók(3 főre): 1 nagyobb alma (savanykás) 10 dkg liszt 1/2 kk sütőpor 1 kisebb tojás kb. 1 dl szénsavas ásványvíz 1/2 kk őrölt fahéj csipet őrölt szegfűszeg csipet só sütéshez olaj Tálaláshoz porcukor Elkészítés: A tésztához valókat, az alma kivltelével, kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük.

1841 cikk | 25 / 185 oldal