Magyar konyha

   

Tanyasi kelkáposztaleves
» Szüret
Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta 2 fej hagyma 1 kanál sertészsír 4-5 db burgonya 2 dl tejföl 2 dl aludttej/joghurt 2 dl száraz fehérbor 20-30 dkg füstöltkolbász örölt kömény örölt bors 1 evőkanál liszt só ha valaki úgy szereti: 1 evőkanál tárkony Elkészítése: A hagymát előbb vágjuk félbe, majd szeleteljük fel vékony csíkokra és pároljuk meg a felolvasztot...
Tepertőkrém
» Szüret
Hozzávalók: 30 dkg tepertő 2 db főtt tojás 2 db kisebb főtt krumpli 1 ek mustár 1 csapott ek őrölt paprika 1 kisebb fej vöröshagyma só és bors  Elkészítés: A tepertőt a főtt krumplival és a vöröhagymával együtt kétszer ledaráljuk húsdarálón. A főtt tojást finomra reszeljük, majd a tepertőhöz keverjük. Végül ízesítjük a paprikával, mustárral és sóval, borssal.
Tokaji csokoládéfondü
» Szüret
Hozzávalók (4 - 6 személyre): 20 dkg keserű csokoládé, 20 dkg cukor, 6 g liszt, 2 dl tejszín, 6 dkg vaj, 4-5 puttonyos tokaji aszú vagy aszúeszencia, 15 dkg földieper, 15 dkg szőlő, 15 dkg meggy, 15 dkg mandarin, 15 dkg ananász, 25 dkg banán Elkészítése: Zománcozott vagy teflon edényben felolvasztjuk a csokoládét.
Töltike
» Szüret
Bár a töltött szőlőlevél (töltike egyes vidékeken tőtike) mediterrán csemege, és a hozzávaló savanyított szőlőlevél konzervként is kapható, nagyanyám igazi, friss, gyenge szőlőlevélből készített töltikét, és már ő is a mamájától tanulta. Valójában a töltöttkáposzta rokona. Hozzánk Törökországból, Szerbiából, Erdélyből került. A töltike Erdélyben nemzeti eledel.
Tőtike
» Szüret
A tőtike (egyes vidékeken töltike) igazán nemzetközi. Főzik Erdélyben, nálunk az Alföldön, de a görög konyha egyik különlegessége is (dolma, dolmades), szerte a Balkánon is találkozhatunk vele. Sokféle íz kombinációja ismert, de a lényeg ugyanaz, szőlőlevélbe göngyölt darált hús valamennyi. A dolma a török dolmak igéből származik, amelynek jelentése valamit megtölteni.
Tüzes csirkeleves
» Szüret
Hozzávalók (10főre): 1 konyhakész csirke (1,5kg) 50 dkg marhacsont 50 dkg sárgarépa 50 dkg karalábé 50 dkg póréhagyma 50 dkg paradicsom 2 dl házi paradicsomlé 2 cső friss csemege kukorica lemorzsolva 1 csomó leveszöldség 1 babérlevél 1 cseresznyepaprika 1 teáskanál szemes bors só Elkészítése: A konyhakész csirkét és a marhacsontot megmossuk, majd a marhacson...
Vagdalt hús bormártásban
» Szüret
Hozzávalók: 40dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 2 db zsemle, 2 dl tej, 2 egész tojás, 5 dkg vaj, só, 1 csapott evőkanál majoránna. A mártáshoz: 3 dl vörösbor, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, só, 10 szem durvára őrölt fekete bors, tárkonylevél.
Vörösboros pandúrleves
» Szüret
Hozzávalók: 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 30 dkg bárányhús, só, bors, pirospaprika, 2 dl vörös bor, 1 gerezd fokhagyma Elkészítése: A vöröshagymát finomra vágjuk, zsíron megpároljuk, meghintjük pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és megforgatjuk rajta a kockára vágott húst. Megsózzuk, megborsozzuk, és lassan megpirítjuk.
Zelleres almasaláta szőlővel
» Szüret
Hozzávalók: 1 evőkanál vagy tetszés szerinti dióbél (nem darált) 5 dkg szőlő (félbevágva, magozva) 15 dkg zeller (reszelve) 15 dkg alma (reszelve) pár csepp citromlé Öntethez: 4 evőkanál joghurt (kb. 10 dkg) fél v.
-Hurrá Disznótor
» Disznótor
Még eleinknek köszönhetjük azokat a hagyományokat amik ez időtájt a disznóvágások idején kialakultak. Régen úgy tartották hogy a disznótornak és az esküvőnek télen van az ideje,azért hogy a hús meg ne romoljon, a menyasszony pedig meg ne savanyodjon.

1841 cikk | 20 / 185 oldal