Magyar konyha

   

Szabolcsi krumplis pogácsa
» Szüret
Hozzávalók: 25 dkg simaliszt 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 25 dkg zsiradék 2,5 dkg élesztő 1 bögre tej (1,5 dl) 3 db közepes méretű krumpli 1 kávéskanál cukor 2 kávéskanál só 1 kávéskanál bors 2-3 kávéskanál őrölt édes-nemes pirospaprika 2 db tojás napraforgó étolaj (sütőlemez kenéséhez) Elkészítése: Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáte...
Szarvasi birka varázs
» Szüret
Hozzávalók (10 személyre): Birkahús vegyesen 6 kg Füstölt szalonna 50 dkg Zsír 1 kg Vöröshagyma 2,5 kg Fokhagyma 8 dkg Paradicsom, paprika 1 kg Só, bors, majoranna, rozmaring, ½ liter száraz vörösbor Elkészítése: A húst közepes darabokra vágjuk, a hagymát kockára.
Szezámmagos borkifli
» Szüret
Hozzávalók: 1 kg. finomliszt 2 dl. olaj 5-7 dkg. élesztő 1 evőkanál só 1 evőkanál cukor 0,5 liter langyos tej kemény sajt (kb. 15 dkg) vagy pizzás melegszendvics krém (konzerv) Elkészítése: Az élesztőt 1 dl. tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt a liszthez keverjük.
Szőlőpuding
» Szüret
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg cukor, 8 dl átpasszírozott szőlőlé, 2 dl facsart narancslé, 10 dkg darált dió, 2 dl tejszín, 2 evők. citromlé, zselatin Elkészítés: A négy tojássárgáját elkeverjük a cukorral, gőz felett habosra keverjük. Beleöntjük a narancslevet, a citromlevet, a szőlőléből 2 decilitert, jól eldolgozzuk, majd a gőz felett sűrűre főzzük.
Szőlős rizskoszorú
» Szüret
Hozzávalók: 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 5 dkg hámozott, pirított mandula, 20 dkg rizs, 1 liter tej, 2 dkg vaníliás cukor, 2 dkg vaj, 3 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 80 dkg csemegeszőlő, 10 dkg cukor. Elkészítése: A mazsolát alaposan megmosom, lecsepegtetem, és rumba áztatom. A mandulát szálkásra vágom. A rizst is jól megmosom, majd lecsepegtetem.
Szőlős rizzsel töltött csirke
» Szüret
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olaj, 15 dkg rizs, 1 evőkanál ételízesítő, 1 csipet curry, 1 konyhakész csirke, 30 dkg fehér szőlő, 30 dkg fekete szőlő, 1 tojás, 1 evőkanál margarin.
Szőlős túrótorta
» Szüret
Hozzávalók: 80 dkg nagy szemű szőlő, 50 dkg túró, 15 dkg porcukor, 1 citrom, 10 dkg dió, 5 dl tejszín, zselatinpor 2 cs vaníliás cukor, babapiskóta, cherry Elkészítés: A szőlőszemeket félbevágjuk és a magját kitoljuk egy kés hegyével. A tejszínt kemény habbá verjük a két zacskó vaníliás cukorral.
Szőlős vöröskáposzta-saláta
» Szüret
Hozzávalók: 1 kg vöröskáposzta, só, 4-6 evőkanál borecet, 4-6 evőkanál olaj, 1 kávéskanál köményaroma, 1 evőkanál cukor, 10 dkg szőlő Elkészítése: A külső leveleitől megtisztítjuk a káposztafejeket, megmosuk, kettévágjuk, kiveszük a torzsáját, és vékonyra gyaluljuk. Besózuk, és kb. 8-10 percig kézzel gyúrjuk, hogy könnyebben megpuhuljon. A sóban kb.
Szőlősaláta
» Szüret
Hozzávalók 4 személyre: 400 g fehér szőlő (nem baj ha nem mézédes), 50 g dióbél, 0,3 dl sherry, 1 db limet leve, 20 g porcukor, késhegynyi só, pár csepp dióolaj, ha nincs jó helyette a diólikőr, 10-15 szem piros bors Elkészítése: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk.
Szőlősgazda palacsintája
» Szüret
Hozzávalók: 8 db édes palacsinta 3-4 fürt édes fehér szőlő /lehet vegyes is/ 3-4 kocka étcsokoládé 0,5-1 dl frissen préselt szőlőlé 1 evőkanál vaj 2-3 evőkanál cukor 2 evőkanál mazsola Elkészítés: A szőlőt leszemezzük, megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket kettőbe vágjuk, a magokat kiszedjük. A mazsolát megmossuk, áztatjuk, lecsöpögtetjük.

1841 cikk | 18 / 185 oldal