Hozzávalók (10 személyre):
Birkahús vegyesen 6 kg
Füstölt szalonna 50 dkg
Zsír 1 kg
Vöröshagyma 2,5 kg
Fokhagyma 8 dkg
Paradicsom, paprika 1 kg
Só, bors, majoranna, rozmaring, ½ liter száraz vörösbor
Elkészítése:
A húst közepes darabokra vágjuk, a hagymát kockára.
Hozzávalók:
1 kg. finomliszt
2 dl. olaj
5-7 dkg. élesztő
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
0,5 liter langyos tej
kemény sajt (kb. 15 dkg) vagy pizzás melegszendvics krém (konzerv)
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl. tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt a liszthez keverjük.
Hozzávalók:
4 tojás,
20 dkg cukor,
8 dl átpasszírozott szőlőlé,
2 dl facsart narancslé,
10 dkg darált dió,
2 dl tejszín,
2 evők. citromlé,
zselatin
Elkészítés:
A négy tojássárgáját elkeverjük a cukorral, gőz felett habosra keverjük. Beleöntjük a narancslevet, a citromlevet, a szőlőléből 2 decilitert, jól eldolgozzuk, majd a gőz felett sűrűre főzzük.
Hozzávalók:
1 kg vöröskáposzta,
só,
4-6 evőkanál borecet,
4-6 evőkanál olaj,
1 kávéskanál köményaroma,
1 evőkanál cukor,
10 dkg szőlő
Elkészítése:
A külső leveleitől megtisztítjuk a káposztafejeket, megmosuk, kettévágjuk, kiveszük a torzsáját, és vékonyra gyaluljuk. Besózuk, és kb. 8-10 percig kézzel gyúrjuk, hogy könnyebben megpuhuljon.
A sóban kb.
Hozzávalók 4 személyre:
400 g fehér szőlő (nem baj ha nem mézédes),
50 g dióbél,
0,3 dl sherry,
1 db limet leve,
20 g porcukor,
késhegynyi só,
pár csepp dióolaj, ha nincs jó helyette a diólikőr,
10-15 szem piros bors
Elkészítése:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk.