Magyar konyha - Gyógynövények

   

Pitypang vagy gyermekláncfű
Gazok, vagy mégsem?
Ásványi sókban, A- és C-vitaminban gazdag leveleit salátaként eszik. Virágaiból bort készítenek, rügyeit savanyítják. A levelek erõsen vízhajtók, de alkalmazásuk nem jár káliumvesztéssel. Teájukkal húgyúti panaszokat, ödémát kezelnek. Vértisztító hatásuk miatt ekcéma esetén is hatásosak. A hajtás fehér tejnedvével szemölcsöt, tyúkszemet írtanak.
Ricinus (++++)
Gazok, vagy mégsem?
Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny. A ricinus nagyméretű, gyorsan növő növény, amelynek hosszú nyelű tenyeres levelei vannak. A ricinus a 2,4 m magasságot és az 1,2 m szélességet is elérheti. Nagy tányérlevelei miatt az erős szél feldöntheti.
Tarackbúza
Gazok, vagy mégsem?
Ennek a kiírthatatlan gaznak a föld alatti rizómája a hatásos. Vizelethajtó, cukorbetegség elleni és vértisztító hatású teakeverékek alkotórésze.
Tyúkhúr
Gazok, vagy mégsem?
Fõleg nitrogéndús kertekben tömegesen tenyészik. Leveles hajtásából salátát, fõzeléket ké-szithetünk, bár magas szaponintartalma miatt egyesek nem ajánlják. Salátamennyiséget viszont fogyaszthatunk belõle. Föld feletti részei nyugtató, összehúzó hatásúak.
Útifű
Gazok, vagy mégsem?
Mint a neve is mutatja úton-útfélen megtalálható. Titka, hogy sziliciumban gazdagok a rostjai, ezért a taposást, járkálást nem sínylik meg. Sõt, az arra járó emberek, állatok terjesztik a magját, természetesen az utak mentén elhullajtva. Nyálkában gazdag leveleivel borogatva gyorsítja a sebgyógyulást.
Vérehulló fecskefű
Gazok, vagy mégsem?
Frissen mérgezõ. A föld feletti részt megszárítva vizelethajtó, serkenti a májmûködést, epehólyaggyulladás, reumás duzzanatok ellen jó. Soha ne fogyasszuk teáját magában, csak keverékben! Friss tejnedve a népi gyógyászatban külsõleg szemölcs, tyúkszem, övsömör kezelésére ajánlott. Titka, hogy állandóan nedvesen kell tartani a kezelt felületet.
Vörös lóhere
Gazok, vagy mégsem?
Kertekben, szántóföldön található, néha takarmánynak termesztik is. Teája izületi gyulladásokra jó, megelõzhetõ vele a szívinfarktus, mellrák ellen is adják. A teljes növény kivonatát más tumorok esetén ajánlják, (Négyféle tumorellenes hatóanyaggal rendelkezik.
Zamatos turbolya
Gazok, vagy mégsem?
Kertekben, erdõs részeken kora tavasszal elsõként kihajtó gyomnövény. Tavaszi tisztítókúrák egyik fontos alkotórésze lehet. Levelét nagy mennyiségben saláták, levesek, mártások, zöldségfélék, tojásételek ízesebbé tételéhez ajánljuk. A C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban gazdag leveleket frissen, vagy a fõzési idõ vége elõtt tegyük az ételhez.
Martilapu
Gazok, vagy mégsem?
Május hónap növnye a régóta megbecsült köptető, köhögés elleni szer a Martilapu. Virága és levele a drog. 7-8 % nyálkaanyagot, valamint keserű glikozidát, csersavat, cinksót, fitoszterineket tartalmaz. A gyulladt légúti nyálkahártya ingerlékenységét csökkenti, a köhögést csillapítja, köptet, a gyulladást szünteti. Mivel keserûanyag is van benne, ezért étvágyjavító, tonizáló hatású.
Ezerjófű
Gazok, vagy mégsem?
Augusztus hónap növénye az Ezerjófű. A magyar népi orvoslás is sebgyógyítóként tartja számon, erről árulkodik Arany János verse is: „Mint a gímszarvas, kit vadász sérte nyíllal, Fut sötét erdőbe sajgó fájdalmival. Fut kies pataknak enyhítő vizére, És ezerjófüvet tépni a sebére.” Keserûsége miatt magyar népi neve „epefû”, „földepe”.

341 cikk | 13 / 35 oldal