Magyar konyha - Gyógynövények

   

Sisakvirágok (++++)
Virágok
A sisakvirágok nemzetségébe több mint 250 lágyszárú faj tartozik. Specializálódott virágzatuk miatt a növényeket csak poszméhek tudják beporozni, ezért az elterjedésük a méhek lakóterületével egyezik meg. Egyik nálunk honos fajuk, a farkasölő sisakvirág nevét onnan kapta, hogy a néphit szerint a növényből készült kenőcs megvéd a farkasember támadásától.
Százszorszép
Virágok
Kertekben, parkokban virító apró, kedves virág. Szárának tavaszi nedve a pattanásos bõrre jó. Virágának fõzete fürdõvízbe adva felüdíti a petyhüdt bõrt. Külsõleg ekcémát, szájpenészt kezelnek vele. A virágokból készült enyhén élénkítõ teáját nyálkaoldó, vizelethajtó, izzasztó, vértisztító és vérnyomáscsökkentõ hatásáért isszák, apatikus gyerekekkel itatják.
Szegfű
Virágok
Virágszirmait salátába, gyümölcstortába, szendvicsekre rakjuk. Cukor, dzsem, ecet ízesítésére is használhatjuk. Virága borral felforralva frissít. Szegfűszirup: 2,5 dl vízzel 2-3 dg friss szirmot forrázzunk le, áztassuk 12 óra hosszat. Szűrjük le, adjunk hozzá 20 dg cukrot, keverjük meg, töltsük üvegekbe. Frissítõ hatású.
Tárkony
Virágok
Kertünk évelõ fûszernövénye. A tárkony fájdalomcsillapító vegyületet tartalmaz. A fogfájás évezredes gyógyszere volt, rágjunk frissen szedett tárkonylevelet. Kisebb vágott sebekre a leveleit rámorzsolhatjuk. A tárkonyolaj rutint tartalmaz, amely a hajszálerek falait erõsíti. Ezért jó szívinfarktus és egyes szívrohamokat elsõdlegesen kiváltó érszûkítõ lerakódások megelõzésében.
Tőzegrozmaring (+++)
Virágok
Közönséges tőzegrozmaring vagy havasirozmaring (Andromeda polifolia). A Mohos-tőzegláp e növényritkasága a jégkorszakból maradt meg. A hangafélék/erikafélék családjába tartozó faj örökzöld, apró cserje. Savanyú, nedves talajok, tőzegmohalápok lakója. Levelei lándzsásak, sötétzöld felszínűek, szürkés fonákúak.
Zanót (++)
Virágok
A napsütötte helyeket, az alacsony tengerszint feletti magasságon található száraz, homokos talajokat kedveli, gyakran ültetik is. Magyarországon az ország nyugati területeinek savanyú talajain őshonos. Gazdagon virágzó díszcserje. A rekettyékhez hasonlít; nemzetségükön belül igen sok hasonló faj található, ezért határozásuk is rendkívül nehéz.
Macskagyökér
Gazok, vagy mégsem?
Februárban gyűjthető gyógynövényünk a Macskagyökönke gyökere. Már a rómaiak ismerték nyugtató hatását, nevét is (Valeriana officinalisL.) Gyökerében 0,1- 0,5 % illóolaj van, mely valeriánsavat tartalmaz, ennek borneol nevű hatóanyaga csökkenti a reflexingerlékenységet, az izovaleriánsav észterek pedig nyugtató hatásúak.
- Anekdóta
Gazok, vagy mégsem?
Az ősidőkben egy tudós remetét felkeresett egy ifjú, hogy fogadná tanítványának. Szerette volna a gyógynövények ismeretét elsajátítani. Az öreg egy darabig vonakodott, majd azt mondta: - Rendben van, tanítványom és utódom lehetsz, egy feltétellel.- Mi legyen az?- Ha hozol nekem három növényt, amelynek nincs gyógyító hatása, tanítványommá fogadlak.
Berkenye (+)
Gazok, vagy mégsem?
A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó ber­kenye nemzetség 85 faja az északi féltekén honos. A madárberkenye Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben szórványosan nő, a Kárpátokban gyakori. Igazi hegyvidéki, alhavasi faj. Bükkösök, sziklaerdők, fenyvesek és ligetek jellemző növénye. 15-20 méter ma­gasra megnövő, szabályos koronájú lombhulla­tó fa.
Bolondító Beléndek (+++)
Gazok, vagy mégsem?
A bolondító beléndek latin neve: Hyosciamus Niger. A burgonyafélék családjába tartozó növény. Az egész növény ragadós és bozontos szőrű. A virágzata egyoldalas füzér, virágzási ideje május- június. Termése szabályos fedővel nyíló tok. Ez a 40-50 cm magas növény a szántókon és parlagokon fordul elő. A Kárpát-medencében ebben nemzetségében egyedüli a jelenléte.

341 cikk | 11 / 35 oldal