Magyar konyha - Gyógynövények

   

Erdőszéli Csiperke
Erdők-mezők kincsei
  Erdőszéli csiperke Agaricus arvensis    Egész Európában megtalálható. Az erdőszéli csiperke lomb- és fenyőerdőben, az erdőszéleken terem, akácerdeinkben a leggyakoribb gombák közé tartozik. Ritkán erdőben, erdei tisztásokon, erdei utakon, kertben mindenfelé előfordulhat. Tavasztól őszig gyűjthető.
Fagyal (++)
Erdők-mezők kincsei
A fagyal (Ligustrum ovalifolium) egy szívós kis örökzöld cserje. Nagyon jól tud alkalmazkodni a természeti viszonyokhoz, és szinte minden földben megél (kivéve talán a mocsáras vidékeket). Ugyanolyan jól érzi magát árnyékban, mint a napon. A fagyal sövény a legkeményebb teleket is kényelmesen átvészeli. Gyorsan növekedik. Mérgező: bogyó, levél, kéreg. Hatóanyag: glikozid.
Farkasalma (+++)
Erdők-mezők kincsei
Évelő növény. Az országban mindenütt előfordul, bokros és cserjés helyeken, ártéri erdőkben és kerítések mentén gyakori. Sárgásbarna, föld alatt kúszó tarackokkal terjed. Hajtásai felállók, 30-70cm magasak, kopaszak. A szórtan elhelyezkedő, 6-12cm hosszú és ugyanolyan széles levelei háromszög-tojásdad alakúak, lekerekített vállúak, tompa vagy hegyes csúcsúak, sárgászöldek.
Fehérakác
Erdők-mezők kincsei
Az akácvirág teája köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, enyhe görcsoldó, a túlzott gyomorsavképzést megakadályozó hatású. Az akácvirágot üde nyílásban, a fürtökrõl lefosztva kell gyüjteni. Csakis a fáról szedett és gondosan megszárított, fehér színû virágok a megfelelõek. Szörpök, lekvárok ízesítésére is használhatók. Frissen palacsintába süthetjük.
Fekete bodza
Erdők-mezők kincsei
A muskotályos illatú virágokat édességekbe, pikáns mártásokba keverik. Ezenkívül üdítõitalokat, szörpöket készíthetünk belõle. A virágokból készült tea meghûlés, szénanátha, torokgyulladás, izületi bántalmak, székrekedés kezelésére alkalmas, izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító hatású.
Fenyõ
Erdők-mezők kincsei
A fiatal ághajtásokból teát készíthetünk idült hörghurut ellen. Másfél deka összevágott ágvéget 2 dl vízben megfõzünk. Alkoholos kivonata inhalálásra alkalmas, és bedörzsölõnek reuma ellen. Fõzete fürdõvízbe téve idegnyugtató. A fenyõfa kérge és levele porrázúzva és sebekre hintve kitûnõ sebhegesztõ szer. Fenyõolaj készen kapható, jó bedörzsölõ hátfájásra.
Fenyőtinorú
Erdők-mezők kincsei
Fenyőtinóru Suillus granulatus Népies elnevezése: Vajgomba, Tehéngomba.   Májustól novemberig, kéttűs fenyő (erdei és feketefenyő) alatt növő, gyakori faj. Sárgásbarna, rozsdaszínű ragadós kalapú, fenyvesben termő, közepes termetű tinóru. Sárga tönkjén fiatal korban fölül finom, korpaszerű szemcsék vannak.
Fülőke
Erdők-mezők kincsei
    Fülőke   Európa szerte megtalálható. Többnyire fatönkön, korhadó anyagon, erdei fák tövében terem, különböző fajtáik tavasztól őszig megtalálhatóak, de a téli fülőke ebben is kivétel, hiszen termésideje szeptembertől áprilisig tart. Az egyik fülőke fajnak a kora téli időszakban kezdődik a termésidőszaka.
Fürtös gyöngyike (+++)
Erdők-mezők kincsei
A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) évelő, hagymás növény. A természetben a száraz gyepeket kedveli. A gyöngyikék nemzetségébe több mint ötven faj tartozik, ezek többsége a Földközi-tenger vidékén őshonos. Hazánkban négy faja él: a fürtös, az üstökös, a karcsú és az epergyöngyike.
Fűzfakéreg
Erdők-mezők kincsei
A fűzfakéreg kis koncentrációban (1-2%) egy „szalicin" nevű összetevőt tartalmaz, mely a májban és a bélcsatornában szalicilsavvá alakul. A szalicin, a szalicilsav és az aszpirin a szalicilátok vegyületcsoportjához tartoznak. A XIX. század elején a szalicilátokat a fűzfakéregből különítették el.

341 cikk | 16 / 35 oldal