Magyar konyha - Gyógynövények

   

Bürök (++++)
Gazok, vagy mégsem?
A Bürök 1-2 éves, 2 m magasságot is elérő, kellemetlen illatú gyomnövény. A szár elsősorban a töve felé szőrös és foltos (innen származik a magyar és a latin név is). A szár könnyen letörölhető hamvas viaszbevonattal is rendelkezik. A levelek tagoltak, 3-5-szörösen szárnyasak, rövid szeletekkel.
Csalán
Gazok, vagy mégsem?
Az egyik legtöbbet használt gyógynövény. Friss, fiatal hajtásait a konyhában felhasználhatjuk zöldségként, salátába, vagy lékészítésre is. A csalán legfontosabb tulajdonságai: a testnedvek és a vér tisztítása, vízhajtás, sejtmûködés általános fokozása. A babhüvelyhez hasonlóan glukokinint tartalmaz.
Dohány (++)
Gazok, vagy mégsem?
A dohány (régies nevén tabak vagy tubák) a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik. Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót). A dohány (Nicotiana) a burgonyafélék családjának nemzetsége. Egyéves vagy évelő, dudvaszerű növény. Levelei ép szélűek, ellipszis alakúak.
Indiai vadkender (+)
Gazok, vagy mégsem?
A Cannabis sativa, azaz a "hasznos kender" (cannabis: kender, sativa: hasznos) lágyszárú, egyéves, általában kétlaki növény, amely meleg éghajlat alatt bárhol megterem. Vad változatai 2-3 méter magasra is megnőnek, a melegházban termesztett hibridek (lámpás növények) átlagos magassága 120-180 cm. Könnyen felismerhető jellegzetes, fogazott leveleiről.
Kálmos
Gazok, vagy mégsem?
Márciusban gyűjthető gyógynövényünk az orvosi kálmos. Ázsiából származik a XVI. sz.-ban hozták be Európába. A régi kínai gyógynövénykönyvek "élethosszabítónak” nevezték és a legjobb gyomorszerként emlegették. A drog a kálmos gyökértörzse 3-5% illóolajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
Gazok, vagy mégsem?
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)   A legtöbben csak úgy ismerik: gaz Valójában: Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.
Nadragulya (++++)
Gazok, vagy mégsem?
A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik. Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös.
Ördögcérna (++++)
Gazok, vagy mégsem?
Noha a kínai ördögcérna csak mostanság érkezett Magyarországra (Lycium chinensis a hivatalos neve), a semmire se jó rokon, a közönséges ördögcérna (a Lycium vulgare) már a török idők óta boldogít bennünket. Apró levelű, messzire kúszó, vékony tövises hajtásaival áthatolhatatlan bozótot képező, cserjeszerű növény.
Parlagfű
Gazok, vagy mégsem?
Weixl-Várhegyi László: "A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?" Zoé bevezetője: Ajánlom ezt az írást szeretettel mindenkinek, aki fél a parlagfűtől, az allergiától, aki haragszik a parlagfűre, mert allergiás, és annak is, aki eddig ellenségként, gazként tekintett erre a növényre.
Pásztortáska
Gazok, vagy mégsem?
Leveleivel salátát fûszereznek. Fiatal levelei borsóízûek, leveseket, spenótszerû mártásokat készíthetünk belõle. A leveleket és a virágok felsõ részét virágzáskor gyûjtsük. Föld feletti részei fertõtlenítõ, vizelethajtõ, érszûkítõ, keringésjavító hatásúak. Kötõszöveti és visszérgyulladást, hasmenést, csillapíthatatlan vérzést kezelnek velük.

341 cikk | 12 / 35 oldal