Hozzávalók:
50+10 dkg liszt
30 dkg margarin
4 tojás sárgája
5 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
1 púpozott evőkanálcukor
2 evőkanál étolaj
pici bors és őrölt kömény
4 dl tej
Az élesztőt egy fél pohár langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba öntjük a fél kiló lisztet, hozzáadjuk a négy tojás sárgáját, a két evőkanál olajat, a sót a fűszereket, beleöntjük az élesztős tejet.
40 deka lisztet
1 csomag sütőporral,
2 tojás sárgájával,
2 evőkanál erős rummal,
csipetnyi borssal,
ízlés szerinti mennyiségű sóval és szükség szerinti tejföllel könnyen nyújtható tésztává jól eldolgozunk.
A tésztát fél ujjnyi vastagra kinyújtva, langyos zsírral megkenjük és összesen 1/4 kg apróra darált tepertővel minden összehajtás előtt megszórjuk.
30 deka vajat
30 deka liszttel és
1 csomag sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd 30 deka friss tehéntúrót,
ízlés szerinti mennyiségű sót adva hozzá, jól meggyúrjuk.
A tésztát hatszor nyújtjuk, és kicsire összehajtjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk.
Az élesztőt a cukrozott langyos (nem forró) tejbe szórjuk, és felfuttatjuk. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belenyomjuk a fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk ujjnyi vastagra.
Hozzávalók
Tészta
1 kg liszt
3 tojás
12,5 dkg cukor
450 ml tej
5 dkg élesztő
50 ml olaj
reszelt citromhéj
egy tasak vanília cukor
só
3 tojás sárgája kenegetéshez
Szirup
cukor
méz
víz
vanília eszencia
citrom
Díszítés
méz
reszelt dióbél
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba teszed, belekavarsz egy kávéskanál sót.