A krémlevesek előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthetők.
Hozzávalók (3 főre):
7 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1 púpos ek liszt
6 dl alaplé
1 dl tejföl
1 db tojássárgája
2 ek snidling
1/2 mk fehér őrölt bors
Elkészítés:
A megtisztított fokhagyma gerezdeket összezúzzuk és a 3 ek olajon megfuttatjuk.
Hozzávalók:
olaj
só
1 evőkanál liszt
pirospaprika
cérnametélt
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Kevés olajon a lisztet barnára pirítom, beleteszem az apró kockára vágott fokhagymát és meghintem pirospaprikával. Felöntöm vízzel, megsózom. Ha felforrt, beleteszem a cérnametéltet, és addig főzöm, míg a tészta megpuhul.
Forrás: www.mindmegette.hu
Hozzávalók:
20 dkg kelkáposzta
20 dkg kelbimbó
1 fej vöröshagyma
2 kisebb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
2 nagyobb burgonya
1 dl olaj
kevés liszt
20 dkg virsli
1 csokor petrezselyem
1,5 dl tejföl illetve tejszín
majoranna
só
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a felkock...
Ugyanúgy készül, mint a Burgonyaleves, de most a burgonyával együtt adjunk hozzá 20 dg előzőleg megmosott és kb. 1 centiméteres kockákra vágott gombát is, és csak 1,2 liter vízzel engedjük fel. Mivel a gulyáslevesnek színesebbnek kell lenni, fél mokkáskanál fűszerpaprikát keverjünk hozzá. A burgonyalevessel megegyezően, csipetkével tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg erdei gomba, 1 csésze vaj, só, bors, 1 l csirke- vagy csontleves, kis kötés petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 1 ek liszt, 1 csésze tejfel, 1 kis hagyma
Elkészítése: Tisztítsuk meg jól, s szeleteljük fel a gombát.
hozzávalók 6 főre
fél kg gyalult tök
fél kg laskagomba
15 dkg kolozsvári szalonna
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 chili
1 ek garam masala
1/2 ek őrölt kömény
1/2 ek őrölt koriander
1 tk kurkuma
1 doboz tejföl
1 csokor petrezselyem
fél csokor koriander
citrom
elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, és elkezdjük pirítani.
1 tojás fehérjéből habot verünk. Amikor kemény, beletesszük a sárgáját. Annyi grizt adunk hozzá, hogy puha maradjon (kb. 3 evőkanálnyi). A fővő levesbe kávéskanállal kiformálva befőzzük. Fontos, hogy mikor a galuskát elkevertük, a leves már forrjon. Ha a galuska szétesik, még egy kevés grizt adunk hozzá.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg zsír vagy olaj, 1 hagyma, só, paprika, petrezselyemzöldje
Elkészítése: Egy tojásból, pici sóból, és annyi lisztből, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk, s a reszelő nagyobbik fokán megreszeljük. Fél óráig szárítjuk.