Hozzávalók:
1 kg liszt
4dl porcukor
2 kk szódabikarbóna
csipet só
20 dkg vaj
3 egész tojás
3 dl méz
2 ek. fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
díszítéshez:
egy tojásfehérje
6 ek porcukor
A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk.
Karácsonyi reggelikhez ajánlok most egy forró kakaós italt, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom a végeredmény.
Amire szükségünk van
3 ekanál víz
2 ekanál kakaópor
3 ekanál cukor
2 dl tej
tejszínhab
Készítése
Tegyük egy lábosba a vizet, kakaóport, cukrot, majd főzzünk belőle sűrű, csokis masszát. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda.
Hozzávalók:
A pulykához:
1 fiatal pulyka (6-8 kg)
20 dkg füstölt bacon
só
bors
A krumplihoz:
6 nagy főtt krumpli
1 hagyma
fél liter tej
20 dkg füstölt sonka
5 dkg vaj
1 kanál őrölt bazsalikom
1 kanál őrölt petrezselyem
3 kanál sima liszt
só, bors
Elkészítése:
A pulykát dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal, majd borítsuk be a baconnal és kötözzük meg.
Hozzávalók
3 dl konyak
3 dl erős feketekávé
15 dkg porcukor
fahéj
Elkészítése:
Önsük a kávét (használhatunk nescafét is), a porcukrot és a fahéjat egy tálba, keverjük össze. Öntsük hozzá a konyakot, keverjük ismét össze. A keveréket két hétig érleljük hűtőben, majd fogyasztás előtt szűrjük le.
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg porcukor
15 dkg méz
3 tojás
1 evőkanálnyi őrölt fahéj
1 kávéskanálnyi kakaópor
a díszítéshez:
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
A mézet (vízfürdőben) melegítsd fel, dolgozd bele az átszitált porcukrot és lisztet, majd a kakaót és fahéjat, végül az elhabart tojásokat.
A tészta előkészítése
A mézeskalács készítsének sokféle módja létezik, de mindegyikre igaz: alapanyaga a sok-sok finom méz!
Hozzávalók
margarin
kristálycukor
méz
liszt
mézessütemény fűszerkeverék
szódabikarbóna
tojás
Elkészítése:
Az alábbi mézeskalács-tésztából bármilyen formát süthetünk, de jelen esetben egy házikót szeretnénk formázni a végén.
A klasszikus karácsonyi fogások között előkelő helyen szerepel a rántott hal, elkészítéséhez pedig egy abszolút kezdő szakértelme is éppen elegendő.
A ponty tipiikus karácsonyi hal, (elérhető ár, és ilyenkor szeletelten is biztosan friss). Többnyire patkó alakúra szeletelve sütjük.