Magyar konyha - Ünnepek

   

Karácsonyi mézespogácsa
Karácsony
Hozzávalók: 1 kg liszt 4dl porcukor 2 kk szódabikarbóna csipet só 20 dkg vaj 3 egész tojás 3 dl méz 2 ek. fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint díszítéshez: egy tojásfehérje 6 ek porcukor A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk.
Karácsonyi reggeli forró csokis ital (videó)
Karácsony
Karácsonyi reggelikhez ajánlok most egy forró kakaós italt, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom a végeredmény. Amire szükségünk van 3 ekanál víz 2 ekanál kakaópor 3 ekanál cukor 2 dl tej tejszínhab Készítése Tegyük egy lábosba a vizet, kakaóport, cukrot, majd főzzünk belőle sűrű, csokis masszát. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda.
Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával
Karácsony
Hozzávalók: A pulykához: 1 fiatal pulyka (6-8 kg) 20 dkg füstölt bacon só bors A krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli 1 hagyma fél liter tej 20 dkg füstölt sonka 5 dkg vaj 1 kanál őrölt bazsalikom 1 kanál őrölt petrezselyem 3 kanál sima liszt só, bors Elkészítése: A pulykát dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal, majd borítsuk be a baconnal és kötözzük meg.
Kávélikőr készítése (videó)
Karácsony
Hozzávalók 3 dl konyak 3 dl erős feketekávé 15 dkg porcukor fahéj Elkészítése: Önsük a kávét (használhatunk nescafét is), a porcukrot és a fahéjat egy tálba, keverjük össze. Öntsük hozzá a konyakot, keverjük ismét össze. A keveréket két hétig érleljük hűtőben, majd fogyasztás előtt szűrjük le.
Libasült vörösboros káposztával
Karácsony
Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma 2 fej vöröshagyma 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 evőkanál ecet 2 evőkanál száraz vörösbor, 2 alma 2 evőkanál ribizli dzsem, 3 evőkanál cukor, só, bors, szegfűszeg. Elkészítés: A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát.
Mézeskalács
Karácsony
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg finomliszt 25 dkg porcukor 15 dkg méz 3 tojás 1 evőkanálnyi őrölt fahéj 1 kávéskanálnyi kakaópor a díszítéshez: 25 dkg porcukor 1 tojásfehérje A mézet (vízfürdőben) melegítsd fel, dolgozd bele az átszitált porcukrot és lisztet, majd a kakaót és fahéjat, végül az elhabart tojásokat.
Mézeskalács-házikó, tészta előkészítése, sütés, építés (videó)
Karácsony
A tészta előkészítése A mézeskalács készítsének sokféle módja létezik, de mindegyikre igaz: alapanyaga a sok-sok finom méz! Hozzávalók margarin kristálycukor méz liszt mézessütemény fűszerkeverék szódabikarbóna tojás Elkészítése: Az alábbi mézeskalács-tésztából bármilyen formát süthetünk, de jelen esetben egy házikót szeretnénk formázni a végén.
Pikáns szűzpecsenye gesztenyével
Karácsony
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gesztenye 4 sertés szűzpecsenye (á 12 dkg) 50 dkg hosszú metélttészta 6 fej hagyma 2 evőkanál olaj 1 mokkáskanál szárított kakukkfű 8 dl húsleves kockából Előkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A gesztenyét megmossuk, tetejüket X alakban éles késsel bevágjuk, és a sütőben kb.
Pulykasült zöldségekkel
Karácsony
Hozzávalók 6 személyre: 1 kisebb pulyka (kb.
Rántott hal
Karácsony
A klasszikus karácsonyi fogások között előkelő helyen szerepel a rántott hal, elkészítéséhez pedig egy abszolút kezdő szakértelme is éppen elegendő. A ponty tipiikus karácsonyi hal, (elérhető ár, és ilyenkor szeletelten is biztosan friss). Többnyire patkó alakúra szeletelve sütjük.

99 cikk | 9 / 10 oldal