Hozzávalók
1 készen vett mézeslap (4db-os)
5dl 2,8%-os tej
4 ek búzadara
2 ek vaníliás puding (kb 2/3 zacskó)
5 ek kristálycukor
sárgabarack lekvár
1 rumaroma+1 dl tej
16 db babapiskóta
20 dkg tortabevonó+6 ek étolaj
20 dkg margarin
Ez a süti villámgyorsan elkészül, nem kell sütni csak szépen összerakni mindent.
Először elkészítem a krémet, mert ennek még hűlnie is kell.
Hozzávalók:
25 dkg + kb. 10 dkg liszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (én most ezzel csináltam, mert épp ez volt itthon, de szerintem, működik a dolog búzaliszttel is)
kb. 25 dkg sütőtökmassza (megsült sütőtökbél)
2,5 dl zabpehely vagy 2,5 dl napraforgómag
15 dkg vaj
2 dl tejföl
2,5 teáskanál só
0,3 dl akácméz
élesztő
kb.
Hozzávalók: 3l-es fazékhoz
2 répa
1 fehér répa
1 szelet zeller
1 tölteni való paprika
½ karaláb
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 erős paprika
1 húsos disznócsont vagy lapocka
1 ek só
A levescsontot leáztatom hideg vízben kb 1 órára, hogy a víz kiszívja a véres levet belőle, ezt a vizet leöntöm így kevesebbet kell majd habozni a levest.
Hozzávalók:
3 kg sütőtök
arasznyi póréhagyma
4 evőkanál méz
2 db főtt burgonya
2 db alma
1 mokkáskanál gyömbér
fél piros chili
olívaolaj vagy tökmagolaj
őrölt fehérbors
só
pici őrölt fahéj
2 dl zöldségleves
1-1,5 dl tejszín
2-3 dl víz vagy tej, vagy ennek keveréke
Elkészítés:
A tököt megmosom, feldarabolom, a magját kiveszem, és mindent egy sütőpapírral bélel...
Hozzávalók kb. 5-6 személyre:
1 kg sertésoldalas
1,5 kg savanyú káposzta
80 kg burgonya
kb. 20 dkg liszt
1 tojás
1 vöröshagyma
(mangalica) zsír
4-5 gerezd fokhagyma
egész kömény
őrölt bors
szerecsendió
2 teáskanál cukor
3-4 körömnyi babér
só
Elkészítés:
Az oldalast a csontok mentén kb. 2 ujjnyi csíkokra darabolom, sóval, borssal, szerecsendióval bedörzsölöm. Kb.
Eleink hagyománya
Dödölle - egy ősi magyar kásaétel
A Czuczor-Fogarasi szótárban (1862):
"DÖDÖLLE
(död-öll-ő vagy död-ör-lő = dud-or-ú) fn. tt. dödöllé-t. 1) Dunán túl, köleskásából és lisztből készített, s kiszakgatott tésztás étel. Mátyusföldén gancza vagy gáncza. 2) Mátyusföldén am. derellye, azaz turóval vagy szilvával töltött tésztás eledel.
Fél élesztőt fel kell futtatni pici tejben, amiben egy evőkanál cukrot teszel.
Én géppel dagasztatom meg. Az üstbe teszek még 5 evőkanál cukrot, 1 teáskanál sót, 5 dkg élesztőt, 175 g kefirt, 3 pohár lisztet és mazsolát.
A legvégén beleöntöm a felfuttatott élesztőt. A gép megdagasztja és megkeleszti.
3-ba vágom, összefonom és 1/2 órát kelesztem még.
Hozzávalók:
3 közepes méretű piros kápia paprika (kb. 35-40 dkg)
2-3 kisebb padlizsán (kb. 65-70 dkg)
2 nagyobbacska paradicsom (kb. 25 dkg)
1 evőkanál paradicsompüré
1 kisebb fej lilahagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
1/4 teáskanál cayenne bors
2 teáskanál méz
1 evőkanál olívaolaj
kevés balzsamecet (kb.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg túró
fél csomag sütőpor
2 tojás
2,5 dl tej
4 evőkanál ét olaj
Valamint:
5 dkg fehér csoki
1 marék zabpehely
Elkészítés:
A száraz és nedves anyagokat külön kikeverjük, majd összekeverjük az egészet.
A csokit darabkákra vágjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához.