Esténként finom csemege lehet nekünk, vagy igazi meglepetés, ajándék, ajándékkísérő lehet szeretteinknek ünnepi alkalmakkor bolti desszert helyett. Négyzetre vágott, színes tüll batyukba kötve vagy apró, színes papírral bélelt süteményes dobozokban hetekig eláll.
A recept hozzávalói (14 személyre)
2.5 kg birsalma
3 kg kristálycukor (kb.
Nehéz ellenállni az ínycsiklandó, enyhén fűszeres kalácsnak. Kínáljuk egy csésze tea mellé vagy desszertként vaníliasodóval, netán egy kevés tejszínhabbal, esetleg néhány kanál friss almakompóttal.
A recept hozzávalói (6 személyre)
1.5 dl félzsíros tej
2 db tojás
8.5 dkg vaj
1 evőkanál őrölt gyömbér
8.5 dkg sima fehér liszt
8.
A recept hozzávalói (6 személyre)
A tésztához:
60 dkg liszt
3 db tojássárgája
1 dl olaj
10 dkg cukor
3 dkg élesztő
csipet só
3 dl tej
A töltelékhez:
30 dkg darált dió
15 dkg porcukor
3 evőkanál eperlekvár vagy barack lekvár
Elkészítés
Az élesztőt megfuttatjuk a cukros tejben, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, ...
A recept hozzávalói (4 személyre)
50 dkg liszt + a dagasztáshoz
3 dkg porélesztő
11 dkg vaj
0.5 dl + 2 evőkanál tej
0.5 dl víz
2 evőkanál cukor
0.5 kiskanál só
2 db tojás
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 dkg mazsola
olaj
baracklekvár a tálaláshoz
Elkészítés
A liszt felét összekeverjük az élesztővel.
Hozzávalók:
8 rúd fahéj, felaprítva
2 db szerecsendió, összezúzva
6 dkg egész szegfűszeg
8 dkg szárított narancshéj, felaprítva
6 dkg szárított áfonya
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd nagyobb evőkanálnyi adagokban tüllzsákokba töltjük. Egy zsákocska kb. 1 liter tea vagy forralt bor ízesítéséhez elegendő. Felhasználáskor a zsákot kb.
Hozzávalók:
20 dkg étcsoki
2 ek konyak
2 ek vaj
3 ek tejszín
kakaópor
Elkészítése:
1. Olvaszd össze lassú tűzön a tejszínt a vajjal és az apróra tördelt csokival.
2. A tűzről levéve keverd bele a konyakot, majd tedd félre hűlni.
3. Ha kihűlt, keverd habosra és simítsd egy sütőpapírral bélelt tálcára.
4. Tedd egy napra (lefedve) a hűtőbe.
5.